Langkau ke kandungan utama

Proses cat kancil 'orange' R60

Salam semua yang sedang melawat ke blog ini.
Sambil-sambil sibuk kat bengkel,sempat la jugak ambil gambar antara kereta yang sedang kami 'kerjakan"....ye lah..buka barang,tampal putty,gosok lagi....bla bla....sampai le siap.
Di kesempatan ini,saya paparkan antara kereta yang telah di siapkan.Kali ini sebuah Kancil datangnya dari Batu Cave,saya tak pasti nama akak yang empunya kereta ini,Apapun beliau dan suaminya 'COOL...Terima kasih BOS..

Ini le asal usul catnya...hijau cair.


Proses buka barang-simen sedang berlaku ketika ini.


Tup tup hujan la pulak....sabar.sememangnya sabar itu sebahagian daripada iman. Penuh air depan bengkel..



Siap gosok,primer pulak.


Sambil buat koje,sambil amik gambar,ni la koje aku sekarang.Jamil sedang melutut di tepi kancil...hah pulak,gurau jer.


Gosok sudah cat pun sudah.....ni lah hasilnya.

Ulasan

sya berkata…
smart..sy berminat...kalau mcm yg ni berapa kosnya? Anggaran..
joe@azamaju berkata…
sya,cat luar kancil keadaan body kereta lebih kurang macam ni dan guna warna ini juga..bajet dalam RM1000.
warna tersebut adalah warna pearl seperti warna oren myvi.berminat dan untuk harga tepat jemput datang bengkel..terima kasih
Tanpa Nama berkata…
din bertanye...
klu cat kancil luar dan dalam drpd warna emas cair kpd purple metalic berapa kosnye...
joe@azamaju berkata…
ok Din,
kancil tukar warna,purple metalik anggaran kos dalam RM1500.
terima kasih.
Tanpa Nama berkata…
joe, saya nak tanya... klau keta sy warna kelabu (saga blm) nak tukar warna pink sebijik mcm warna myVi Limited Edition (Pink), anggaran bape ek?? tenkiu...
joe@azamaju berkata…
saga BLM tukar warna pink myvi baru,anggaran dalam RM2200.00,*warna baru pearl/crystal..maklumat lanjut/harga tepat boleh datang ke bengkel. terima kasih.
WaMoSa Network v3 berkata…
bro joe...saya ade kereta kancil mata belalang.. ade karat sikit kt bonet depan dan sikit kt bonet belakang..
cadang nk tukar bodykit n hantar cat kaler solid white pastu bonet juz nk simen sbb nk tampal sticker carbon fibre. brape angaran kos??

kalo perlu saya emelkan gambar karat2 di bonet...
WaMoSa Network v3 berkata…
bro joe...saya ade kereta kancil mata belalang.. ade karat sikit kt bonet depan dan sikit kt bonet belakang..
cadang nk tukar bodykit n hantar cat kaler solid white pastu bonet juz nk simen sbb nk tampal sticker carbon fibre. brape angaran kos??

kalo perlu saya emelkan gambar karat2 di bonet...
Azura Azizi berkata…
Salam kalo nak cat bumper r3 gen2 berapa ek?? Bumper tu baru tukar tp xcat lagi..berapa harganya??
azamaju sprayworks berkata…
wassalam Azura.
cat satu bumper RM170 .
terima kasih..salam ramadhan
Mira berkata…
Assalamualaikum.
boleh bgtau anggaran kos utk cat kereta kancil lama warna biru, nak tukar kaler merah maroon ala ala suzuki swift tu. kereta kancil ni ada karat sikit kat bahagian bumbung dia.
agak agak kos dalam berapa ye? terima kasih :)

Catatan popular daripada blog ini

Anggaran harga/kos untuk pembaikan

*sila klik gambar untuk lebih jelas

Sekadar coretanAssalamualaikum semua,salam ceria dan sejahtera.....



Selalunya macam ni la,buat anda semua jika telefon untuk bertanyakan kos cat kereta bila saya cakap ini 'anggaran'....memang betul anggaran,bukan harga sebenar.Sebabnya:
Saya tak pasti keadaan sebenar kereta 'bos yang buat panggilan tadi' memang dia cakap kemek dan karat.Tapi saya hanya dapat bayangkan keadaan tu hanya dalam telefon..maklum la saya ni bukanya 'kasyaf' boleh nampak apa yang orang lain tak nampak...jadi saya pun hanya boleh agak-agak je la.Pada anda semua pelanggan yang budiman,jangan la salah faham atau ambil hati ataupun marah,mana la tau kan....
Kadang-kadang susah saya nak terangkan harga yang tepat dalam telefon.Lebih afdhal datang ke bengkel atau anda boleh hantar e-mel gambar keadaan kereta anda pada saya.Sekurang-kurangnya tak terjadi salah faham.
Ada kes yang saya angagarkan tinggi 'dalam telefon' tapi bila tuan empunya bawa ker…

Tukar bumbung proton wira

Assalamualaikum semua yang sedang melawat ke blog ini sekarang.
Terlebih dahulu saya berterima kasih kepada EN.Muhd Noorazmi dari Pinggiran Gombak di atas kesudian beliau berkunjung ke bengkel kami.
Kali ini saya kongsikan bersama anda tentang proses menukar bumbung Proton Wira,seperti semua rakyat malaysia sedia maklum tentang perkara ini (bumbung kereta karat) . Dalam hal ini sebilangn kita yang menghadapi masaalah ini mengambil pelbagai cara untuk membaiki keadaan bumbung yang telah berkarat seperti ini...



Ok,bumbung baru sudah tersedia,cermin depan belakang pun dah siap di buka.



Ermmm...apa yang anda lihat sekarang adalah pandangan dari bawah bumbung ,boleh tahan karatnya,keadaan setelah bumbung di buka...nampak...?


Nah...ini lah keadaan sekeping bumbung yang telah tamat tempoh.Buang yang lama ganti yang baru.Pilihan yang berbaloi untuk jangka masa panjang,ntah lah jika anda masih berfikir nak 'baiki' jugak andai bumbung kereta anda sebegini ????


Baru syok masuk bumbung baru.


Ak…

kancil red+gold pearl

Assalamualaikum semua..mlm ni ada mood rajin skit nak godek2 keybod.. Entri kali ni memaparkan kerja-kerja mengecat semula sebuah kereta ..ya,perodua Kancil..terima kasih Bro Hamdi dari Ampang,    Kami bergerak ke Ampang untuk mengambil kancil ini,..jumpa depan Ampang point..selesai sesi penerangan oleh tuan kereta..dan saya.terus gerak semula ke sungai buloh. Kereta ini tak banyak kemek,akan tetapi keadaan cat 'clearcoat ' lama, telah mengelupas..jadi ,di sini kerja-kerja untuk buang clearcoat ini sedikit mengambil masa.kena gosok elok-elok..kalau tak nanti akan naik semula.

Proses menggosok simen..nak di jadikan critera.spoiler belakang telah di layangkan cat 'spray can'..sedikit masaelah..sikit je..untuk kami buangkan lapisan cat tersebut sebelum melayangkan cat primer.

 Waktu ni dah hampir nak siap..Bro jamil sedang melakukan pemasangan barang..adjust bumper depan..cun cun.


Haaaa..inilah proses polish..visor pun di polish..
 Dah siap..sesi fotografi la pulak untuk sang …