Langkau ke kandungan utama

Myvi tooooOOOO PASSOOoooo

Assalamualaikum..jumpa lagi,semua yang sedang melawat blog ini.
Paparan kami kali ini tentang sebuah perodua MYVI yang telah di 'upgrade' body parts...nya? kepada PASSO .Tuan empunya 'passo' ini datangnya dari Shah Alam. En.syukri, terima kasih kerana sudi berkunjung ke bengkel kami.
Ceritanya..kereta tersebut akan di berikan pada anaknya yang sedang menunggu keputusan exam terakhir di sebuah 'U' .Sayangnya beliau terhadap anaknya dan juga kegigihan anaknya yang bersungguh-sungguh belajar ..akahirnya dapat la hadiah dari seorang bapa,berupa sebuah kereta yang telah siap di 'upgrade' ..semoga segalanya berjalan baik hendaknya.
Beliau membeli segala kelengkapan 'part-part' tersebut dari saudara jesse,lokasi kedai di subang permai,subang.Atas minat beliau sendiri 'En.Syukri' telah mencari body part tersebut dari bahagian depan hingga belakang...PASSO,tak ketinggalan karpet,door trim..dll,rasanya beliau masih lagi mencari part-part yang boleh di sesuaikan peda 'PASSO' ini.
Di bawah ini kami paparkan antara proses-proses pemasangan barang hingga siap di cat.Selamat membaca....zasssssssssssssss

*Asalnya cenggini le...bahagian depan waktu ni kami dah siap pasang..







*Tup-tup....dah pun siap cat..cepatnya??? iskhh mana ada cepat macam tu sekali.siapa yang buat tau le..




















Tuuuu diaaa...ini baru betul dah siap,ok,lampu depan belakang semua dan nyala,polish udah,cuci pun sudah..

















Terima kasih EN.Syukri.selamat memandu.

Ulasan

saadon berkata…
nampak kemas la hasil kerja u
d33la berkata…
alamak...ni yg tetiba nak tukar mayvi sy tu jadi passo ni..nice job bro!!

Catatan popular daripada blog ini

Anggaran harga/kos untuk pembaikan

*sila klik gambar untuk lebih jelas

Sekadar coretanAssalamualaikum semua,salam ceria dan sejahtera.....



Selalunya macam ni la,buat anda semua jika telefon untuk bertanyakan kos cat kereta bila saya cakap ini 'anggaran'....memang betul anggaran,bukan harga sebenar.Sebabnya:
Saya tak pasti keadaan sebenar kereta 'bos yang buat panggilan tadi' memang dia cakap kemek dan karat.Tapi saya hanya dapat bayangkan keadaan tu hanya dalam telefon..maklum la saya ni bukanya 'kasyaf' boleh nampak apa yang orang lain tak nampak...jadi saya pun hanya boleh agak-agak je la.Pada anda semua pelanggan yang budiman,jangan la salah faham atau ambil hati ataupun marah,mana la tau kan....
Kadang-kadang susah saya nak terangkan harga yang tepat dalam telefon.Lebih afdhal datang ke bengkel atau anda boleh hantar e-mel gambar keadaan kereta anda pada saya.Sekurang-kurangnya tak terjadi salah faham.
Ada kes yang saya angagarkan tinggi 'dalam telefon' tapi bila tuan empunya bawa ker…

Tukar bumbung proton wira

Assalamualaikum semua yang sedang melawat ke blog ini sekarang.
Terlebih dahulu saya berterima kasih kepada EN.Muhd Noorazmi dari Pinggiran Gombak di atas kesudian beliau berkunjung ke bengkel kami.
Kali ini saya kongsikan bersama anda tentang proses menukar bumbung Proton Wira,seperti semua rakyat malaysia sedia maklum tentang perkara ini (bumbung kereta karat) . Dalam hal ini sebilangn kita yang menghadapi masaalah ini mengambil pelbagai cara untuk membaiki keadaan bumbung yang telah berkarat seperti ini...



Ok,bumbung baru sudah tersedia,cermin depan belakang pun dah siap di buka.



Ermmm...apa yang anda lihat sekarang adalah pandangan dari bawah bumbung ,boleh tahan karatnya,keadaan setelah bumbung di buka...nampak...?


Nah...ini lah keadaan sekeping bumbung yang telah tamat tempoh.Buang yang lama ganti yang baru.Pilihan yang berbaloi untuk jangka masa panjang,ntah lah jika anda masih berfikir nak 'baiki' jugak andai bumbung kereta anda sebegini ????


Baru syok masuk bumbung baru.


Ak…

kancil red+gold pearl

Assalamualaikum semua..mlm ni ada mood rajin skit nak godek2 keybod.. Entri kali ni memaparkan kerja-kerja mengecat semula sebuah kereta ..ya,perodua Kancil..terima kasih Bro Hamdi dari Ampang,    Kami bergerak ke Ampang untuk mengambil kancil ini,..jumpa depan Ampang point..selesai sesi penerangan oleh tuan kereta..dan saya.terus gerak semula ke sungai buloh. Kereta ini tak banyak kemek,akan tetapi keadaan cat 'clearcoat ' lama, telah mengelupas..jadi ,di sini kerja-kerja untuk buang clearcoat ini sedikit mengambil masa.kena gosok elok-elok..kalau tak nanti akan naik semula.

Proses menggosok simen..nak di jadikan critera.spoiler belakang telah di layangkan cat 'spray can'..sedikit masaelah..sikit je..untuk kami buangkan lapisan cat tersebut sebelum melayangkan cat primer.

 Waktu ni dah hampir nak siap..Bro jamil sedang melakukan pemasangan barang..adjust bumper depan..cun cun.


Haaaa..inilah proses polish..visor pun di polish..
 Dah siap..sesi fotografi la pulak untuk sang …