Langkau ke kandungan utama

perdana MR.Wan /Putrajaya

Assalamualaikum buat anda yang sedang mengikiti blog ini sekarang,semoga di rahmati Allah Selalu.
Kali ini saya paparkan salah sebuah kereta yang telah di siapkan.ucapan beribu-ribu.. terima kasih buat saudara WAN..dari putrajaya yang telah sudi singgah ke bengkel ini,semoga anda & kereta anda sentiasa sihat hendaknya..'heheee..sory wan..gurau jer'.
Yap,berbalik pada ceritera asal saya di sini adalah untuk berkongsi dengan anda detik-detik proses menyiakan Perdana yang bernadi 'turbo' ini..heh heh..



Asalnye cenggini ler kulitnya sebelum di proses 'pembedahan plastik' di jalankan untuk mencerahkan 'kulit' macam mekel jeksen plak..tapi ini le hakikatnya.
Ada la plak luka-luka kecil..operate/ketuk/tampal..



Mungkin anda perasan serbuk di atas bonet tu kan?? itulah dia serpihan 'clear coat' yang lama/telah rosak.pergghhhh hampir 1 kereta kami terpaksa kikis buang benda alah ni..apa boleh buat 'clear coat' yang lama dah langsung tak lekat.


Dalam pada tue..Mr.Wan ingin merubah penampilan sket..di padankan lah perdana ini denga body part perdana/alfa..garang gak aku tengok waktu-waktu macam ni..haha 'psss..intercooler tu yang buat nampak garang..


Kat bawah ni,proses menyimen sedang berjalan setelah kerja-kerja mengupas 'clear coat' selesai...ermmmm





Dah masuk time 'under kot??..'


Checking plak kat mana yang berlubang lagi..




Tup-tup dah spray..cepatnya? ohhh tidak..kerja-kerja mengecat sesebuah kereta tidak lah secepat yang anda lihat seperti dalam gambor ni..'kesabaran amat di perlukan kedua-dua belah pihak tukang cat & tuan kereta..




Loorrr dah siap pon cat..


Tiba-tiba Mr.Wan kol..aloo joe,itu rim saya mau warna putih larrr..


...maka jadi putih la rimnya..segalanya putih belaka..putih bersih macam tuan kereta ni..uhuksss


Time ni,malam sampai siang 'lawak jer..' dok pasang barang..adjust sana..adjust sini







Jeng jeng...ok bos kereta sudah siap..

Ulasan

FARIHANA berkata…
suka la tengok keta2 nih....
joe@azamaju berkata…
ye ker?? terima kasih coz singgah kat blog ni cik farihana.
FARIHANA berkata…
sama2..
tapi memang saya sangat suka kereta..
perdana blum pernah drive n also keta auto..
pernah sekali bawa auto..tu pun nak masuk parking rumah jer.
joe@azamaju berkata…
saya doakan semoga awak akan dapat lebih dari perdana...aminn
TokDon berkata…
berapa kos untuk perdana pearl white tu..berapa hari? plus tukar bempur depan baru...
joe@azamaju berkata…
anggaran kos untuk cat sahaja RM2400.00
bumper depan'alfa'+ bracket RM450.00
tak termasuk grill,bracket grill,lining bumper & logo

tempoh siap +/- 2 minggu

Catatan popular daripada blog ini

Anggaran harga/kos untuk pembaikan

*sila klik gambar untuk lebih jelas

Sekadar coretanAssalamualaikum semua,salam ceria dan sejahtera.....



Selalunya macam ni la,buat anda semua jika telefon untuk bertanyakan kos cat kereta bila saya cakap ini 'anggaran'....memang betul anggaran,bukan harga sebenar.Sebabnya:
Saya tak pasti keadaan sebenar kereta 'bos yang buat panggilan tadi' memang dia cakap kemek dan karat.Tapi saya hanya dapat bayangkan keadaan tu hanya dalam telefon..maklum la saya ni bukanya 'kasyaf' boleh nampak apa yang orang lain tak nampak...jadi saya pun hanya boleh agak-agak je la.Pada anda semua pelanggan yang budiman,jangan la salah faham atau ambil hati ataupun marah,mana la tau kan....
Kadang-kadang susah saya nak terangkan harga yang tepat dalam telefon.Lebih afdhal datang ke bengkel atau anda boleh hantar e-mel gambar keadaan kereta anda pada saya.Sekurang-kurangnya tak terjadi salah faham.
Ada kes yang saya angagarkan tinggi 'dalam telefon' tapi bila tuan empunya bawa ker…

Tukar bumbung proton wira

Assalamualaikum semua yang sedang melawat ke blog ini sekarang.
Terlebih dahulu saya berterima kasih kepada EN.Muhd Noorazmi dari Pinggiran Gombak di atas kesudian beliau berkunjung ke bengkel kami.
Kali ini saya kongsikan bersama anda tentang proses menukar bumbung Proton Wira,seperti semua rakyat malaysia sedia maklum tentang perkara ini (bumbung kereta karat) . Dalam hal ini sebilangn kita yang menghadapi masaalah ini mengambil pelbagai cara untuk membaiki keadaan bumbung yang telah berkarat seperti ini...



Ok,bumbung baru sudah tersedia,cermin depan belakang pun dah siap di buka.



Ermmm...apa yang anda lihat sekarang adalah pandangan dari bawah bumbung ,boleh tahan karatnya,keadaan setelah bumbung di buka...nampak...?


Nah...ini lah keadaan sekeping bumbung yang telah tamat tempoh.Buang yang lama ganti yang baru.Pilihan yang berbaloi untuk jangka masa panjang,ntah lah jika anda masih berfikir nak 'baiki' jugak andai bumbung kereta anda sebegini ????


Baru syok masuk bumbung baru.


Ak…

kancil red+gold pearl

Assalamualaikum semua..mlm ni ada mood rajin skit nak godek2 keybod.. Entri kali ni memaparkan kerja-kerja mengecat semula sebuah kereta ..ya,perodua Kancil..terima kasih Bro Hamdi dari Ampang,    Kami bergerak ke Ampang untuk mengambil kancil ini,..jumpa depan Ampang point..selesai sesi penerangan oleh tuan kereta..dan saya.terus gerak semula ke sungai buloh. Kereta ini tak banyak kemek,akan tetapi keadaan cat 'clearcoat ' lama, telah mengelupas..jadi ,di sini kerja-kerja untuk buang clearcoat ini sedikit mengambil masa.kena gosok elok-elok..kalau tak nanti akan naik semula.

Proses menggosok simen..nak di jadikan critera.spoiler belakang telah di layangkan cat 'spray can'..sedikit masaelah..sikit je..untuk kami buangkan lapisan cat tersebut sebelum melayangkan cat primer.

 Waktu ni dah hampir nak siap..Bro jamil sedang melakukan pemasangan barang..adjust bumper depan..cun cun.


Haaaa..inilah proses polish..visor pun di polish..
 Dah siap..sesi fotografi la pulak untuk sang …